Orașul copiilor și al tuturor vârstelor

Ne concentrăm pe oameni. Ne asigurăm întâi că toți membrii comunității au acoperite nevoile de bază – de apă, hrană, îmbrăcăminte și adăpost. Apoi ne dorim ca, la toate vârstele, orașul să ne ofere oportunități pentru o experiență de viață cât mai bogată, adaptată vârstei, pe cât posibil pe forțe proprii.

Avem nevoie să relaționăm cu alți oameni și să simțim că aparținem de ceva mai mare decât noi. Orașul poate să favorizeze acele experiențe de care avem nevoie pentru a crește, trăi și îmbătrâni frumos, sau să le împiedice. 

Centre comunitare incluzive de proximitate

Avem nevoie de locuri care să ne aducă laolaltă, nu să ne despartă. Interioare sau exterioare, de spații publice multifuncționale, unde oameni de vârste, capacități și interese diferite să-și petreacă timpul cu bucurie, de plăcere, din ce în ce mai des, împreună.

Aceste servicii și dotări publice de proximitate ar putea fi în:

  • educație și cultură (școli, activități extracurriculare, educație pe tot parcursul vieții, săli festive/de spectacole/de evenimente);
  • sport (activități pentru cultivarea unui stil de viață sănătos, altele decât pentru performanță);
  • spații publice și verzi (activități recreative: joacă, dans, șezători urbane, grădini urbane etc.);
  • îngrijire și asistență pentru populație în general (creșe și grădinițe, after-school, asistență vârstnici).
4,8
Rated 4.8 out of 5
4.8 out of 5 stars (based on 20 reviews)
Excellent85%
Very good10%
Average0%
Poor5%
Terrible0%
Străzi și piețe libere temporar, pentru joacă și socializare

O dată pe săptămână, într-o zi de weekend, unele străzi din oraș se închid pentru a oferi tuturor locuitorilor șansa de a respira și a se bucura unii de alții. Pot fi doar eliberate sau amenajate temporar cu mai multă verdeață, locuri de șezut și alte accesorii. 

Șotronul, elasticul / schenkel, badminton, tenis de picior, masa bunei vecinătăți sunt doar câteva dintre activitățile care dau culoare vieții lor în comunitate.

4,9
Rated 4.9 out of 5
4.9 out of 5 stars (based on 16 reviews)
Excellent88%
Very good12%
Average0%
Poor0%
Terrible0%
Bursa de voluntariat

Numeroase ONG-uri au nevoie de voluntari și mulți oameni își doresc să se implice în proiecte ale acestora, dar întâlnirea se întâmplă greoi. ONG-urile ajung să deruleze mai puține proiecte, de mai mică anvergură, cu impact redus față de potențialul pe care l-ar avea dacă ar dispune de un instrument eficient de conectare cu voluntari. Pe de altă parte, tinerii pot introduce în CV-urile lor experiențe de voluntariat ca experiență de muncă, ceea ce îi poate ajuta la prima angajare și nu numai. 

Este nevoie de un loc de întâlnire bine structurat, de încredere, vizibil la nivel național sau chiar internațional. Vizibilitatea extinsă crește bazinul de selecție și, deci, crește șansele ca oferta voluntarilor și cererea ONG-urilor să se întâlnească cu succes. Ar fi util și un serviciu de asistență pentru ONG-uri și pentru voluntari, de inițiere în această relație și de facilitare a schimburilor de experiență. 

Bursa de voluntariat este o platformă online care adună laolaltă cererea și oferta de voluntariat, într-un context de claritate, încredere și vizibilitate crescută, cu un sistem de filtrare a anunțurilor relevante după criterii precum zona geografică, misiune, tip de servicii solicitate și altele.

4,1
Rated 4.1 out of 5
4.1 out of 5 stars (based on 18 reviews)
Excellent39%
Very good44%
Average11%
Poor0%
Terrible6%
Consiliul egalității de șanse

Reprezintă o diversitate semnificativă a membrilor comunității, în special a celor vulnerabili: persoane cu handicap, vârstnici, tineri și copii, familii monoparentale, imigranți și alte categorii. Acest consiliu ar avea rol consultativ pentru administrația locală și nu numai în privința politicilor și priorităților, programelor și proiectelor cu impact public; un mecanism de dialog și democrație participativă, vizând consolidarea relației administrației cu societatea civilă.

4,7
Rated 4.7 out of 5
4.7 out of 5 stars (based on 16 reviews)
Excellent69%
Very good31%
Average0%
Poor0%
Terrible0%
Politică pentru locuire accesibilă

Ce putem face pentru a asigura tuturor membrilor comunității noastre accesul la o locuință decentă?

Până nu demult locuirea accesibilă era considerată o problemă a oamenilor în pragul sărăciei. În ultima vreme din ce în ce mai multe administrații din lume sunt preocupate de gradul în care familii tipice cu venituri medii își permit, sau nu, să aibă acces la o locuință cu preț mediu în piață. 

Urbanizarea accelerată, îmbătrânirea populației, tendința de prelungire a celibatului și înmulțirea familiilor monoparentale, toate acestea cresc presiunea cererii de locuințe, iar oferta este mereu insuficientă și mai scumpă, ca orice resursă rară pe piața liberă. 

Calitatea locuirii nu se referă doar la apartament sau casă, ci și la serviciile și dotările publice pe care locuitorii le au la îndemână sau le pot accesa prin rețele de transport public eficiente. Depărtarea față de piață și magazine alimentare, creșă, grădiniță, școală, servicii medicale, spații verzi și alte servicii și dotări publice, induce costuri mari, lipsuri și efort suplimentar pe termen lung pentru locuitori.

3,9
Rated 3.9 out of 5
3.9 out of 5 stars (based on 15 reviews)
Excellent46%
Very good20%
Average20%
Poor7%
Terrible7%
Strategie pentru copii și tineret

Cum putem crea premisele unei experiențe de viață sănătoasă și plină de satisfacții aici, în Sibiu? De ce au nevoie copiii noștri ca să-și savureze copilăria, tinerețea, să se dezvolte armonios și să rămână cu drag în Sibiu până la adânci bătrâneți?

4,2
Rated 4.2 out of 5
4.2 out of 5 stars (based on 14 reviews)
Excellent50%
Very good36%
Average7%
Poor0%
Terrible7%

Înapoi

Înscrie-te aici!

Ești sibian, vocea ta trebuie auzită. Fie că ai o propunere sau o opinie.

contact@sibiu2024.ro

O națiune trebuie să fie o comunitate de memorie și de sentiment, zice Max Weber. Și un oraș tot asta trebuie să fie. De asta mă bucură enorm inițiative precum Sibiu2024, care-și propune „îmbunătățirea vieții comune în orașul nostru”. O salut, sunt alături de ea din tot sufletul – fiindcă Sibiul chiar este viața noastră comună. Să o facem, alături de Sibiu2024, cât mai bună.

Radu Vancu
scriitor și profesor

Coerența urbanistică a Sibiului presupune o dimensiune colectivă a înțelepciunii cetățenilor, iar administrația primăriei este cea care poate asigura această coerență unor locuitori cu așteptări și aspirații diverse.
Iată de ce echipa de profesioniști va trebui bine cântărită de toți utilizatorii orașului. O echipă locală pluridisciplinară, în permanentă racordare la nevoile și aștepările cetățenilor, va avea misiunea ca orașul astfel imaginat să fie pentru oameni.

Șerban Sturdza
arhitect

Mi-aș dori să locuiesc într-un oraș condus de un arhitect și un urbanist. Cineva care știe cu ce se mănâncă dezvoltarea durabilă, sustenabilitatea, necesitatea prezervării trecutului și urgențele viitorului. Și spațiul public și spațiul privat. Și cetatea și cetățenii.

Dan Perjovschi
artist

Ce apreciez la acești tineri care promovează Sibiu2024 e faptul că au ales dezinteresat să-și rupă din timpul lor, multe ore, pentru un scop nobil: mai binele nostru al tuturor. Pe câțiva dintre cei care au pus bazele acestei inițiative îi cunosc și îi apreciez pentru această idee de implicare, care cred că zămislește de vreo 2 ani. Felicitări!

Vasile Presăcan
om de afaceri

Donează pentru Sibiu2024

Poți fi parte din efortul comun sibian și prin sprijin financiar.

Donațiile sunt menite să asigure un ajutor pentru acoperirea cheltuielor administrative, menținere și updatare site, investiție media în rețele sociale pentru ca mesajul nostru să ajungă la toți sibienii.

Donație singulară

Donație lunară

  • Putem uita trecutul, dar trecutul nu ne uită

    Aveam 10 ani la Revoluție. Amintirile din acele zile mi-au rămas vii de parcă s-ar fi întâmplat totul ieri. Eram singur acasă, mama și tata la serviciu, când am auzit un vuiet de pe stradă. Am deschis ușa …

    Citește mai mult

  • Să pornim din locul în care ne-am înțepenit

    Trei știri din ultimele zile au venit să re-confirme o realitate care ne-a strâns pe noi – cei de la Sibiu2024 – și anume, că …

    Citește mai mult

  • Imaginăm Sibiul cu cea mai bună calitate a vieții

    Avem un vis noi – cei de la Sibiu2024. Și anume ca Sibiul să devină un oraș care-și apreciază locuitorii și care …

    Citește mai mult

Ești la curent cu ceea ce face Sibiu2024?

Pe măsură ce alți oameni se alătură și grupurile lucrează creăm frecvent noutăți care te privesc.

Te rugăm să ne lași emailul tău ca să fii permanent la curent cu noutățile generate de platforma Sibiu2024.