Să pornim din locul în care ne-am înțepenit

de arh. Alexandru Găvozdea, lider Platforma Sibiu2024


Trei știri din ultimele zile au venit să re-confirme o realitate care ne-a strâns pe noi – cei de la Sibiu2024 – și anume, că batem pasul pe loc. Suntem un oraș cu premise foarte bune de dezvoltare, fără probleme structurale majore ale căror rezolvări să ne ia toți banii, energia și ani de zile. Și de toate aceste condiții bune – care ne-ar putea propulsa pe o orbită de dezvoltare sustenabilă, care să ne asigure o viață bună tuturor în Sibiu și să creeze un viitor atractiv pentru copiii noștri – noi nu reușim să profităm.

Un investitor major își mută investiția din Sibiu în alt oraș, după ce a așteptat doi ani să obțină din partea Primăriei aprobarea documentației urbanistice.

La nivel de Regiune Centru din care facem parte, județul nostru a căzut pe locul 3 în ceea ce privește exporturile. Alba ne-a luat-o înainte, iar distanța față de Brașov se vede deja de pe Lună. Vestea referitoare la (non) performanța județului spune multe despre dinamica economică molcomă a orașului nostru, principala forță economică a județului.

Mitul Spitalului Județean, această poveste care ni se spune de 8 ani și cu care s-a mers în bătălia pentru voturi ca vârf de lance, e din ce în ce mai străveziu. Mai ridicol decât proiectul spitalului nostru e cel al fostului primar al Bucureștiului – Gabriela Firea, care umbla cu o macheta pe la televiziuni pe post de realizare măreață. Proiectul spitalului încă fără finanțare asigurată, incapabil să ajungă pe lista spitalelor finanțabile din PNRR, pierde acum și terenul pe care urma să fie construit, oferit județului de Agenția Domeniului Statului. Îl pierde din cauza nerespectării clauzei începerii construcției. Această bălmăjeală politico-administrativă are și costuri din buzunarele noastre de 2,5 milioane de euro, cheltuite deja pe documentații și studii.

Cele trei evenimente petrecute doar în ultimele zile confirmă ceea ce toți gândim și simțim la Sibiu2024. Sibiul stagnează. Sibiul nu ține pasul. Nu ține pasul cu regiunea din care face parte, nu ține pasul cu plutonul celor mai dinamice orașe ale României. Avem sentimentul plin de amărăciune al unui potențial risipit. Da, e mai bine la noi în oraș față de multe alte orașe din România. S-au luat decizii bune în Sibiu de către administrația Iohannis de pe urma cărora beneficiem și azi. Dar viitorul din fața noastră pe ce se bazează? Cum se ridică? Pe ce gândire și viziune? Pe ce intenții? Cu ce planuri?

Implicarea mea în Sibiu2024 și crearea unui Plan de oraș pe care l-am lansat săptămâna trecută are ca miză viitorul de peste 10 ani. Îmi doresc să fac tot ce stă în puterea mea pentru ca orașul nostru să fie o opțiune adevărată, completă de viață pentru fetele mele și pentru toți tinerii Sibiului.

Orașele puternice sunt un magnet pentru oameni competenți, educați, talentați și pentru investiții. Vreau și cred că Sibiul poate fi un oraș magnet. Un oraș exemplar pentru calitatea vieții cel puțin în context național. Un oraș care ține pasul. Un oraș agil care răspunde deștept crizelor, urgențelor. Un Sibiu în care copiii rămân.


De la lansarea Planului de oraș, alături de Radu Vancu și de membrii fondatori Sibiu2024 – arhitecta Andreea Tănase, ONG-ista Cătălina Costache și medicul Eduard Egri


Am lansat public Planul de oraș – Sibiu2024. Din mai și până acum, 24 de sibieni cu diferite profesii am dat din timpul care ar fi trebuit să fie oferit familiei, odihnei, vieții personale și am creat o propunere pentru orașul nostru. O viziune de jos în sus. E un sâmbure care poate crește cu contribuțiile tuturor. Citește planul, spune-ne ce crezi despre el, oferă-ne sugestiile tale, vorbește despre el cu toți cei preocupați de ce urmează pentru noi ca oraș și comunitate!

Planul de oraș – Sibiu2024 se găsește aici.

Vino alături de noi pe pagina: https://www.facebook.com/alexandru.gavozdea.sibiu2024 !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *