Sibiu2024 este o platformă civică de gândire și acțiune, pentru îmbunătățirea vieții comune în Sibiu. Adună în același loc sibieni care au idei și proiecte pentru îmbunătățirea vieții orașului.
Platformă digitală promovează aceste propuneri, le explică și le organizează într-un plan, le face vizibile tuturor sibienilor, care le pot evalua acordându-le un scor.
2024 este anul în care au loc toate alegerile naționale și locale, an esențial pentru următorii 4 ani și chiar următorul deceniu. Sibiu2024 își propune să construiască pentru acest an un plan civic de îmbunătățire a vieții orașului, creat de sibieni, pentru sibieni.
Sibiu2024 inventariază probleme de rezolvat care privesc toți sibienii, propune pentru acestea soluții moderne, racordate la Europa, și coagulează o viziune de la firul ierbii pentru Sibiu, fiind primul demers de acest fel din istoria orașului.
Totodată, creează pentru sibienii cu inițiative civice un spirit de solidaritate necesar și susținere pentru proiectele lor.
Este de dorit ca planul de oraș ce va fi generat de platforma Sibiu2024 să devină realitate prin integrarea lui într-un program de administrație publică.
Vei face parte dintr-o echipă de lucru. Vei fi chemat la întâlniri pentru crearea de soluții, alături de echipa care se ocupă de tematica pe care ai ales-o, vei fi invitat la evenimente publice de dezbatere a soluțiilor.
Inițiativa Sibiu2024 a plecat de la arhitectul Alexandru Găvozdea care a adus împreună oamenii din sfera civică pe care îi știa, din 20 de ani de activitate publică ca arhitect și participant la mișcări civice, preocupați ca și el de îmbunătățirea vieții orașului și atașați de temele propuse.
Activitatea platfomei și a grupului de sibieni din jurul ei are o serie de cheltuieli cum ar fi: întreținerea site-ului, promovarea conținutului platformei, chirii pentru spațiu de desfășurare a evenimentelor, materiale de comunicare și altele. Platforma se finanțează din donații private de la sibieni.
Fondurile strânse prin mecanismele platformei sunt destinate acopererii cheltuielor necesare activității platformei. Cheltuirea acestor fonduri se va face publică.
Da. Dacă te-ai înscris într-o echipă a unei teme poți propune echipei un nou capitol de soluții.
Da. Va exista o agendă lunară de întâlniri între membrii echipelor dar și cu restul sibienilor și factorii de decizie din Sibiu.
Le vom transforma într-un plan de oraș, plan creat de sibieni, de jos în sus, racordate la nevoile și dorințele reale ale noastre, cetățenii. Ne vom asigura prin mijloace ce țin de noi să nu fie ignorate.
Datele cerute în formular se vor folosi cantitativ, nu nominal, în concordanță cu legea GDPR.
Ne dorim ca platforma Sibiu2024 sa fie și un instrument care să ofere date privind importanța pe care o acordă sibienii temelor și soluțiilor propuse din punct de vedere demografic, social și teritorial. Să putem spune, cu date în spate, de exemplu, „Natura în oraș” este foarte importantă pentru segmentul de vârstă x, sexul x și locuitorii cartierului y.
Înscrie-te aici!
Ești sibian, vocea ta trebuie auzită. Fie că ai o propunere sau o opinie.
O națiune trebuie să fie o comunitate de memorie și de sentiment, zice Max Weber. Și un oraș tot asta trebuie să fie. De asta mă bucură enorm inițiative precum Sibiu2024, care-și propune „îmbunătățirea vieții comune în orașul nostru”. O salut, sunt alături de ea din tot sufletul – fiindcă Sibiul chiar este viața noastră comună. Să o facem, alături de Sibiu2024, cât mai bună.
Radu Vancu
scriitor și profesor
Coerența urbanistică a Sibiului presupune o dimensiune colectivă a înțelepciunii cetățenilor, iar administrația primăriei este cea care poate asigura această coerență unor locuitori cu așteptări și aspirații diverse.
Șerban Sturdza
Iată de ce echipa de profesioniști va trebui bine cântărită de toți utilizatorii orașului. O echipă locală pluridisciplinară, în permanentă racordare la nevoile și aștepările cetățenilor, va avea misiunea ca orașul astfel imaginat să fie pentru oameni.
arhitect
Mi-aș dori să locuiesc într-un oraș condus de un arhitect și un urbanist. Cineva care știe cu ce se mănâncă dezvoltarea durabilă, sustenabilitatea, necesitatea prezervării trecutului și urgențele viitorului. Și spațiul public și spațiul privat. Și cetatea și cetățenii.
Dan Perjovschi
artist
Ce apreciez la acești tineri care promovează Sibiu2024 e faptul că au ales dezinteresat să-și rupă din timpul lor, multe ore, pentru un scop nobil: mai binele nostru al tuturor. Pe câțiva dintre cei care au pus bazele acestei inițiative îi cunosc și îi apreciez pentru această idee de implicare, care cred că zămislește de vreo 2 ani. Felicitări!
Vasile Presăcan
om de afaceri
Donează pentru Sibiu2024
Poți fi parte din efortul comun sibian și prin sprijin financiar.
Donațiile sunt menite să asigure un ajutor pentru acoperirea cheltuielor administrative, menținere și updatare site, investiție media în rețele sociale pentru ca mesajul nostru să ajungă la toți sibienii.
Donație singulară
Donație lunară
-
Putem uita trecutul, dar trecutul nu ne uită
Aveam 10 ani la Revoluție. Amintirile din acele zile mi-au rămas vii de parcă s-ar fi întâmplat totul ieri. Eram singur acasă, mama și tata la serviciu, când am auzit un vuiet de pe stradă. Am deschis ușa …
-
Să pornim din locul în care ne-am înțepenit
Trei știri din ultimele zile au venit să re-confirme o realitate care ne-a strâns pe noi – cei de la Sibiu2024 – și anume, că …
-
Imaginăm Sibiul cu cea mai bună calitate a vieții
Avem un vis noi – cei de la Sibiu2024. Și anume ca Sibiul să devină un oraș care-și apreciază locuitorii și care …
Ești la curent cu ceea ce face Sibiu2024?
Pe măsură ce alți oameni se alătură și grupurile lucrează creăm frecvent noutăți care te privesc.
Te rugăm să ne lași emailul tău ca să fii permanent la curent cu noutățile generate de platforma Sibiu2024.