Suntem exemplari pe tema gunoiului, dar

de arh. Alexandru Găvozdea, lider Platforma Sibiu2024 


Groapa de gunoi a Europei am ajuns să spunem despre România. Spunem noi, spun și alții. Traficul ilegal de gunoi internațional, controlat de o mafie transnațională, are ca punct final localități din România. Mai vedem la știri, din când în când, cum la graniță se mai descoperă câte un TIR plin de gunoaie europene, pentru a fi depozitate în gropi de gunoi ilegale, lipite de multe ori de localități.

Una dintre cele mai grave probleme de mediu ale României este legată de managementul deșeurilor. Gunoiul produs în marile orașe, dar și în micile comunități este depozitat de obicei direct la groapă fără a fi sortat, reciclat și refolosit. Ministerul Mediului ne anunța în august, că România colectează selectiv doar 12-13% din deșeuri. Media țărilor din Uniunea Europene pentru reciclarea gunoiului este de 39%. O prăpastie imensă între noi și această medie. O prăpastie cu efecte directe asupra sănătății noastre și a copiilor noștri.

Comisia Europeană a avertizat România de mai multe ori în ultimii ani cu procedura de infringement, cea care presupune restricționarea accesului la fondurile europene. Avem și procese la Curtea Europeană de Justiție.

În acest context național – ecologic dezastruos și extrem de periculos pentru sănătatea populației, noi, aici, la Sibiu, facem cea mai bună treabă pe managementul gunoiului.

Într-un studiu realizat anul trecut de Societatea Academică din România, orașul nostru a obținut cel mai bun scor și dublu față de media națională, în clasamentul gestionării deșeurilor în reședințele de județ. Și când ceva facem bine trebuie spus și apreciat. Autorii studiului au scos în evidență faptul că în Sibiu deșeurile sunt colectate pe fracții, că fiecare platformă de gunoi este dotată cu recipientele necesare colectării separate și există o frecvență crescută pentru ridicarea deșeurilor. Studiul Societății Academice a mai punctat faptul că sibienii sunt informați constant cu privire la modul în care trebuie aruncate corect deșeurile, ceea ce a dus la o creștere de la an la an a gradului de conformare al populației. 

Foto: Turnul Sfatului. Mașina Soma cu bulină albastră colectează separat deșeurile din recipientele albastre, adică cele de hârtie și carton.

Excelența noastră locală în managementul deșeurilor vine și cu un cost pe măsură. Noi, la Sibiu, plătim printre cele mai mari taxe din Ardeal pe gunoi. Serviciile de calitate costă, în orice domeniu. Am înțeles cu toții acest lucru și am și demonstrat ca cetățeni că ne conformăm. 

Însă, creșterile tarifelor la acest serviciu public trebuie să fie făcute transparent și predictibil. Zilele trecute presa sibiană ne-a dezvăluit sincope în negocierile pentru mărirea tarifelor dintre Soma SRL – societatea angajată să asigure curățenia, stropitul, deszăpezirea și prevenirea poleiului pe domeniul public al municipiului Sibiu și Primărie. Mulțumim de informare, înțelegem că nu toate negocierile merg lin, dar pe noi, cetățenii, ne interesează să înțelegem de ce trebuie să plătim mai mult, ce obținem în plus prin mărirea tarifului și să știm de când se vor aplica noile tarife și mai ales să avem certitudinea menținerii sau creșterii lor pe viitor. Majoritatea sibienilor care trăiesc cu salariul mediu pe economie, pensionarii se uită la fiecare leu din bugetul familie. Avem nevoie de predictibilitate în serviciile publice ca să putem la rândul nostru să ne purtăm ca cetățeni exemplari.

Rog reprezentanții Primăriei să înțeleagă impactul acestor creșteri asupra sibienilor. Este un semn de respect față de cetățeni să-i informezi, să le explici cum le vor fi afectate finanțele. Avem nevoie de o previziune asupra tarifelor de plătit pentru serviciile publice, pentru 2-3 ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *