de arh. Alexandru Găvozdea, lider Platforma Sibiu2024
În ultimele zile, am avut ocazia să asist la proiecții de documentare impresionante, să ascult discursuri inspiraționale și să explorez perspectivele unor scriitori contemporani de renume, precum Marci Shore, asupra estului Europei. Și totul s-a întâmplat chiar aici, în Sibiu.
Mi-a amintit mult de perioada în care Sibiul a fost Capitala Culturală a Europei, titlu pe care noi, ca oraș, ni l-am putea revendica ca brand, pentru că avem resurse extraordinare.
Astra Film Festival și festivalul internațional de poezie Poets in Transylvania au devenit un loc de întâlnire pentru mii de oameni, chiar copiii au fost implicați în această experiență culturală. Am fost martor la o forfotă grozavă, iar proiecțiile documentarelor selectate pentru festivalul Astra au fost sold-out, cu filme precum „Arsenie. Viața de apoi” și cel de la gala de deschidere, „Meeting Zelenskyy”.
Duminică sunt invitat să vorbesc despre Bogotà Change, film la care vă invit și pe voi, un portret rapid și interesant al Bogotei, capitala Columbiei, despre transformarea miraculoasă din poate cel mai periculos și neprimitor oraș din lume într-un loc modern, prosper și adecvat nevoilor locuitorilor lui.
Și ne-am revăzut, pe noi, sibienii, în documentarul despre mișcarea ¨Vă vedem din Sibiu˝, unde am retrăit sutele de ore în stradă într-un protest singular, prin forma lui, împotriva abuzurilor guvernării trecute a PSD.
Foto: Rareș Helici, Vă vedem din Sibiu
În tot acest vârtej de perspective și emoții mi-am pus întrebările: poate cultura să reînvie implicarea cetățenească, să ne trezească din amorțeală, să ne scoată din hibernarea civică?
În opinia mea, da. Cultura poate da un suflu nou implicării cetățenești, poate reaprinde scânteia participării civice. Este un mijloc prin care putem exprima idei, emoții și valori, ne educăm, ne inspirăm și ne conectăm cu ceilalți. Tot ce am văzut și am trăit zilele acestea, împreună cu mii de sibieni, m-a încărcat politic și mi-a amintit de ce luptăm.
Lasă un răspuns