Locurile de joacă și joaca cu nervii părinților

de arh. Alexandru Găvozdea, lider Sibiu2024


Ne-am întânit recent în comunitatea Sibiu2024 cu un grup de părinți sibieni și locurile de joacă publice din orașul nostru au fost tema cea mai discutată. În loc să fie o discuție cu zâmbetul pe buze, că doar vorbim despre copii și joacă, ne-am angajat într-un dialog ce a reflectat multă frustrare acumulată din partea părinților. Ca arhitect, urbanist, sibian, și, nu în ultimul rând, tată, tema nu-mi dă pace de o bună bucată de vreme.

Locurile de joacă publice sunt un simbol puternic al copilăriei. Primele locuri de joacă au fost o invenție germană, construită pentru a învăța copiii cum să se joace. În 1859 a fost inaugurat primul loc de joacă britanic, în Manchester. În 1907,  au fost introduse locurile de joacă în Statele Unite, președintele Roosevelt considerând că drumurile sunt nesigure.

Locurile de joacă publice și exterioare sunt foarte importante, pe măsură ce drumurile devin mai aglomerate și orașele se dezvoltă tot mai mult. Copiii au nevoie de un loc sigur pentru a se juca, pentru a-și întâlni prietenii și pentru a-și exersa mintea și corpul. Este uimitor să vezi cum un copil progresează de la a fi supravegheat la săriturile pe
arcuri până la a urca singur pe o turn de joacă. Locurile de joacă permit copiilor să-și încerce limitele în siguranță, ceea ce le îmbunătățește încrederea în sine.

Orașele civilizate ale lumii acordă o mare importanță existenței locurilor publice de joacă și calității lor. Există o întreagă disciplină de design referitoare la cum trebuie gândite aceste locuri comunitare, extrem de importante pentru dezvoltarea copiilor și un ajutor pentru părinți. Un loc de joacă modern, bine gândit are o serie de caracteristici și o să mă refer pe scurt la cele care au cel mai mare impact asupra copiilor și adulților care-i însoțesc:

  1. Asigurarea chestiunilor elementare precum existența umbrei, a unei surse de apă de băut, locuri de stat pentru adulții însoțitori, coșuri de gunoi, regulament de utilizare a locului plasat vizibil și semnalizările aferente.
  2. Locul trebuie proiectat pentru tipuri de joacă diverse: activă-fizică, senzorială, imaginativă, socială, contemplativă. Copiii se implică în diferite tipuri de joacă pentru a înțelege lumea din jurul lor și pentru a obține abilități utile în viață. Un loc de joacă bun deschide piste diverse copiilor, oferindu-le oportunități de a se angaja în diferite tipuri de joacă.
  3. Creativitatea copiilor trebuie luată în calcul. Adulții au tendința să proiecteze elemente de joacă cu un singur scop: toboganele sunt pentru a aluneca, iar leagănele sunt pentru a te legăna. Copiii însă sunt extrem de creativi și vor găsi întotdeauna modalități de a folosi elementele în scopuri pentru care inițial nu au fost concepute. Un loc de joacă bun ar trebui să încurajeze creativitatea copiilor să preia controlul. Iar asta se poate asigura populând locul de joacă cu elemente și obiecte  disparate precum cutii, bețe, pânză, bucăți de lemn care permit copiilor să își rescrie locul de joacă în fiecare zi cu materialele furnizate. Ei pot transforma materiale de zi cu zi în orice își imaginează.

Câteva mii de copii între 0 și 7 ani locuiesc în Sibiu, iar prezența locurilor de joacă în orașul nostru nu e deloc generoasă. Am mers împreună cu membri ai Sibiu2024 și un grup de părinți sibieni să vizităm câteva locuri de joacă. Scopul vizitei a fost de a înțelege cum sunt locurile de joacă ale orașului nostru în raport cu principiile de mai sus, principii deloc sofisticate și aplicate frecvent în orașe civilizate.

Foto: Alexandru Găvozdea
Foto: Alexandru Găvozdea

Un exemplu de „așa nu”: loc de joacă amplasat între 3 străzi și o benzinărie. Singurele dotări auxiliare sunt 4 bănci stricate și două coșuri de gunoi. Fără apă, fără umbră, dar cu panou publicitar.Echipamentele de joacă sunt irosite într-un spațiu neprietenos și expus zgomotului, poluării, arșiței și sunt limitate la puțione moduri de utilizare în joc.

Foto: Alexandru Găvozdea
Foto: Alexandru Găvozdea

Un loc de joacă reușit, nu doar pentru că este în parc, dar se folosește de beneficiile locului de amplasare. La aceeași oră cu cel de mai sus, aici sunt zeci de copii, cu zeci de părinți și bunici care se bucură de umbră și moduri creative de joacă. Chiar dacă echipamentul pentru persoane cu dizbilități locomotorii este parțial defect, speranța că s-a creat o înțelegere a acestei realități ne rămâne. Lipsește o cișmea, care ar fi rotunjit frumos calitățile acestui loc, dar poate va urma, cine știe.

Locuri de joacă bine gândite și realizate sunt chestiuni fără greutate în bugetul unui oraș ca Sibiul. Suntem mai mult decât deschiși să punem la dispoziția administrației locale expertiza din Sibiu2024 pentru a obține locuri de joacă în care copiii de abia așteaptă să ajungă să se joace cu prietenii lor, iar părinții să simtă că nu-i cresc chiar singuri, că fac parte dintr-o comunitate.

Povestește-ne și tu despre locul de joacă în care mergi cu copilul tău la: contact@sibiu2024.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *